Hoogsensitiviteit

 

Als hoogsensitief persoon ben je heel gevoelig voor allerlei prikkels uit je omgeving, zoals mensen om je heen. Je pikt dan als een menselijke antenne allerlei emoties en gevoelens op van andere mensen. Ook een teveel aan blootstelling aan apparatuur zoals computers, televisie, gsm, etc, kunnen je dan snel beïnvloeden. Vaak raak je hierdoor ongemerkt overspoeld. Je bent dan ook sneller overprikkeld. Er ontstaat dan vaak onrust, je voelt je opgejaagd, geïrriteerd of slaapt slechter. Denk ook aan kinderen met de diagnose ADHD, kinderen zijn van nature al hooggevoelig voor allerlei prikkels.

Om deze overprikkeling te kunnen hanteren en niet meer te voelen, ga je juist veel in het hoofd zitten. Op deze manier houd je de controle op het teveel aan prikkels. Vaak trekken deze mensen zich ook terug, waardoor men zich onbegrepen en eenzaam gaan voelen. Zeker omdat ook het hoogsensitief zijn, moeilijk is om uit te leggen aan de mensen om je heen.

Juist om op een positieve manier om te gaan met hoogsensitiviteit is het belangrijk om dit te gaan zien als een waardevol instrument, in plaats van een last waar je vanaf moet komen. Jezelf niet meer als een slachtoffer te zien van hoogsensitiviteit, maar je hoogsensitiviteit gaan waarderen en op de eerste plaats te zetten. Je kunt leren om dit als een innerlijk kompas te gebruiken, waarbij het héél belangrijk is om goed in je lichaam te komen. Allereerst om je eigen blokkades helemaal op te ruimen, zodat je lichaam weer een schoon en helder kanaal kan worden waarop je gaat vertrouwen. Hoe dit in zijn werk gaat, lees je bij het doel van energetisch lichaamswerk.

Hoogsensitieve mensen hebben een open bewustzijn of beter gezegd een groot empatisch lichaamsbewustzijn. Ze zijn van nature al veel meer ingetuned op het universele veld en waardoor ze juist ook de emoties en gevoelens waarnemen van de mensen die op dat moment in hun eigen energieveld zijn. Zowel dichtbij en op grotere afstand.

Ze kunnen heel makkelijk de energie waarnemen, als een antenne die intuïtief weet, een direct voelen en weten en zeker als deze ook op hun gericht is. Helaas hebben hoogsensitieve mensen hier niet voldoende bewustzijn op. De valkuil van deze groep mensen is vaak, dat zij zich gaan identificeren met deze gevoelens die zij waarnemen en deze gaan overnemen.

Toch is het eenvoudig om dit te leren onderscheiden wanneer het lichaam schoon is van blokkades, door even afstand te nemen en daarmee zichzelf gaan voelen. Zodat men gelijk voelt en weet dat het niet hun eigen gevoelens zijn. Het eigen systeem van hoogsensitieve mensen is als een transparant membraan, wat alles vanuit het energie veld doorlaat.

Wanneer dit helder wordt, heeft men ook een keuze en hoeft men zich niet meer te identificeren met deze gevoelens waardoor men er niet in vast blijft zitten. Het hoofd ofwel ego laat dan de identificatie los, waardoor dan deze illusie verdwijnt. Men beweegt daardoor weer flexibel mee en men gaat de kracht voelen van het universele veld. Je leeft intuïtiever en wordt bewuster van synchroniciteiten. Het leven ontvouwt zich vanuit een natuurliike ordening en flow. Je hoogsensitiviteit groeit en ontwikkelt zich naar een gave aan mensen.